Jdi na obsah Jdi na menu
 


informace :-)

28. 5. 2007

Leguán zelený

Leguán zelený

Latin:Iguana iguana
Výskyt:Střední a Jižní Amerika, některé ostrovy v Karibiku.
Biotop:Tropické deštné pralesy, upřednostňuje pobyt v blízkosti vody.
Věk:12 - 15, ale i 20 a více let.
Ikony chovu:Připravuje se
Popis:
Krásný velký ještěr, dorůstající délky až 230 cm, v zajetí většinou pod dva metry. Dvě třetiny délky však připadají na ocas. Je velmi komunikativní, čistotný a strašně zvědavý, při správném vedení se dá dobře ochočit. Rád se vyhřívá a je velmi dobrý plavec. Svého chovatele bezpečně poznává a má k němu vztah. Nechává se rád nosit na rukou či rameni. Není ovšem vhodným chovancem pro toho kdo si netroufne na velikého ještěra nemá trpělivost na výchovu a neposkytne mu dostatek prostoru.
Podmínky chovu:
Terárium minimálních rozměrů 150x150x200 s bazénem, rostlinama a silnýma větvema, teplota 25 - 30°C s lokálním ohřevem až 35 - 40°C, v noci 20 - 25°C, jako podklad lze použít smíchanici lignocelu, rašeliny, listovky v poměru 1:1:1. Osobně si však myslím že je nejlepší hygienická podlaha pokrytá linoleem či dlaždicema. Nikdy nedávejte materiál, který by zvířata mohla spolknout, jako štěrk nebo granule co absorbují vodu. Zvířata i terárium denně postřikujte, udržujte vlhkost 60 - 80 %. Za určitých podmínek je možné chovat leguána zcela volně. Více se dozvíte v oddíle vědník, chov leguána zeleného.
Potrava:
Co nejrozmanitější - převažuje rostlinná strava 60%, květiny 30%, ovoce 10%. Mláďata do dvou let věku a březí samičky krmte 15% živočišné stravy (hmyz,myší holátka, namočené suché krmivo pro kočky, v nouzi kuřecí maso nebo moučné červy). Listy hrachu a fazole, salát, vojtěšku, pampelišku, pórek, papriku, cuketu, ibišek, listy vrby, lípy, naklíčené fazole mungo, naklíčenou čočku, výhonky alfalfy, jetel, ..... meloun, maliny, banány i se slupkou, švestky, hroznové víno, pomeranč, kiwi.... vařené vejce, tvaroh, vařenou rýži - přírodní, .... Další inspiraci najdete v rubrice kuchařka, (menu pro leguány).
Manipulace:
Berte malého leguána často do ruky, dívejte se mu do očí a mluvte na něho, přitom ho hlaďte po celé délce tělíčka až po špičku ocásku, naučte ho přijímat potravu z ruky. S velkou dávkou trpělivosti se dá ochočit i velký leguán, ale za cenu mnoha šrámů a škrábanců. Zvíře se brání mohutnými údery ocasem, ale vždy před tím zaujme výhružný postoj s roztaženým krčním lalokem, pokyvuje hlavou a syčí.
Zdravotní problematika:
Stravu je nutné doplňovat vitamíny a minerály. Hlavně mláďata jsou náchylná na nedostatek vápníku. Poměr vápníku a fosforu by měl být 2:1. Vitamíny a minerály lze použít ve formě prášku nebo rozpustné ve vodě, zvířata můžeme vitamínovým roztokem (správně naředěným) i rosit. Pokud nemají přístup na sluníčko nebo specielní terarijní zářivky, ozařujeme je denně několik minut Horským sluncem.
Určení pohlaví:

Velice obtížné, samička má menší femorální póry (1 mm), sameček má silnější kořen ocasu, širší hlavu, femorální póry 1 - 4 mm

Gekon Obrovský


Komodský varan Komodský varan (Varanus komodoensis) bude zřejmě největší žijící ještěr na světě. Není to žádný drobeček - dorůstá až tří metrů a vážit může až sto kilogramů. Rozhodně to také není žádna neškodná ještěrka. Komodský varan (místními nazýván ora) je masožravý a je schopen napadnout a zabít i člověka. Ale to není častý případ. Malí varani se živí malým hmyzem, střední varani se živí žábami a ptáky a dospělí jedinci loví divoká prasata, jeleny a dokonce i vodní buvoly. Většinou loví samostatně, ale v případě hladu dokáží lovit i ve smečce a pomáhat si. Mláďata se musí mít na pozoru před dospělými jedinci, kteří svá mláďata napadají a požírají. Proto mláďata několik prvních let žijí většinou na stromě, kde jsou před dospělými jedinci chráněni. Varani se neštítí ani mršin.

Gekon obrovský
Latin:Gekko gecko
Výskyt:Severovýchodní Indie, Zadní Indie východně až po západní Novou Guineu.
Biotop:Deštné lesy v blízkosti lidských sídel, žije na stromech i v trámech chýší.
Věk:
Ikony chovu:Připravuje se
Popis:
Dosahuje délky 35 cm, má velkou hlavu a statné tělo. Zbarvený je ocelově modře až šedě. Na tomto základním zbarvení se nacházejí modrobílé a oranžové skvrny. Občas se ozývá hlasitým voláním "to-ke, to-ke" Je vhodný pro začátečníka. Musí se dávat pozor na silné kousnutí vzrostlými jedinci. Samci jsou nesnášenliví a proto chovejte jen jednoho samce a více samic nebo jen jedno zvíře.
Podmínky chovu:
Terárium pro pár 80x40x60 cm (dxšxv). Interiér zhotovte z kusů kůry, korku, větví. Vytvořte zvířatům dostatek míst ke šplhání a úkryty. Můžete použít i kameny, rostliny nutné nejsou. Denní teplota 25 - 30°C v noci 20 - 25°C. Je to noční zvířátko a tak se na slunci nevyhřívá. Je lepší instalovat na zadní stěnu výhřevnou rohožku. Vlhkost vzduchu 50 - 70 %. Každý večer postřikujte.
Potrava:
Velký hmyz, mláďata myší a potkanů, do ploché misky nabídněte vodu i když pije většinou jen z kapek.
Manipulace:
V ohrožení otevírá tlamu a syčí, starší jedinci koušou, proto přenášejte gekona co nejméně a raději v rukavicích, protože mají silný skus. Pokud vás gekon kousne, drží pevně a hned tak se nepustí. Tlaminu otevřete pomocí páky nebo ponořte ruku i s gekonem pod vodu.
Zdravotní problematika:
Krmný hmyz dvakrát týdně poprašte vitamínovým preparátem.
Určení pohlaví:

Samci mají větší preanální póry.

Agma Vousatá

Latin:Pogona vitticeps
Výskyt:Austrálie
Biotop:Polopouště
Věk:8 - 15 let i víc
Ikony chovu:Připravuje se
Popis:
Oblíbený ještěr veliký 45 - 60 cm, má převážně hnědou barvu, ale existují i člověkem vytvořené barevné varianty - pastelová, žlutá, zlatá, červená... Po stranách zploštělého těla a na bokách hlavy má kožní trny. Tyto agamy jsou denní zvířata, jsou čilé, inteligentní, zvědavé a vcelku nenasytné.
Podmínky chovu:
Zřizujte větší terário pouštního typu pro jednoho samečka a dvě samičky rozměr 180x60x50 cm (dxšxv). Lepší je nechat vršek volně otevřený, protože tak lépe zajistíte optimální rozdíly teplot. Teplota by měla být 17 - 50°C. Použijte žárovky s různou watáží, UV lampu i infračervený zářič. Na dno dejte písek, kameny či kořeny. Udělejte i vyvýšený pahrbek. Pro dekoraci můžete použít některé rostliny.
Potrava:
Agamy mají stále chuť k jídlu, ale dospělé postačí krmit ob den. Nabídněte jim různé druhy hmyzu, malé hlodavce, vařené vajíčka, ovoce, zeleninu, byliny, různé mňamky. Nezapomeňte na misku s vodou.
Manipulace:
Chováte-li jednoho ještěra od mala, zvykne si na vás rychle a dá se částečně ochočit. Jsou výbornými chovanci pro toho, kdo si netroufne na velké ještěry. Agamy vousaté jsou velice hodné a milé zvířata.
Zdravotní problematika:
Dejte zvířatům k dispozici do samostatné misky drcené vaječné skořápky. Nejméně dvakrát týdně posypte krmení vitamínominerální směsí.
Určení pohlaví:

Sameček je větší a robustnější

Chameleon jemenský :

( Chamaeleo calyptratus )

Tento chameleon má výjimečně vysokou přilbu (u dospělého samce ční až do výše 8 cm) a výrazný hrdelní hřeben. Také na hřbetě má vysoký hřeben tvořený jedinou řadou šupin. Samci dosahují celkové délky i s ocasem až 65 cm, samice 45 cm. Jejich zbarvení je mimořádně pestré a výrazně se mění v závislosti na stavu a náladě jedince. Samice dospívají v 6-7 měsících, samci o něco později. V té době je třeba je od sebe oddělit protože se začínají napadat a mohlo by dojít ke zranění nebo i úmrtí slabšího z nich. Zuby mají chameleoni umístěny na hraně čelisti. Mají hubené dlouhé nohy, na nich mají po 5 prstech, 2 a 3 jsou ale vždy až k předposlednímu článku srostlé (na předních nohou 2 vnější a 3 vnitřní, na zadních naopak), takže tvoří jakési kleště, kterými se mohou pevně přichytit na větvičce. Velice zajímavé jsou oči chameleonů. Jelikož chameleoni loví, vystřelením jazyka a dobrá muška je pro ně otázkou života a smrti, hraje u nich zrak velice důležitou roli. Proto se u této čeledi oči výjimečným způsobem specializovaly. Oko chemeleona má enormní rozlišovací schopnost - některé druhy vidí dobře i na vzdálenost 1000 m. Ušní otvory chameleoni nemají a obecně velice špatně slyší - dalo by se říct, že ve svém boji o přežité vsadili na jedinou kartu, na svůj dokonalý zrak.

V otázce na kolik mají chaleleoni vyvinutý čich není dosud úplně jasno, ale všeobecně se soudí, že jsou na tom podobně jako se sluchem. Jejich nos pravděpodobně slouží jen k dýchání.

Chameleoni dokážou vymrštit jazyk na vzdálenost větší, než je délka jejich těla a bleskově ho vtáhnou i s kořistí zpátky do tlamy.

Nejtypičtější vlastností chameleonů je ovšem měnění barev. Paleta barev chameleona sahá od světlé narůžovělé hnědi přes nejrůznější odstíny zelené až po skoro černou. Na svých tělech mohou vytvářet i pruhy, tečky a složité vzory - to vše s využitím pouhých čtyř typů chromatoforů. Podnětem ke změně barvy bývá maskování, ale také nálada chameleona. Změnu barvy používají chameleoni i jako odstrašující prostředek. mají několik stupňů výstrahy. Zpočátku se opticky zvětšují, vztyčují se a zplošťují bočně svá těla, roztahují límcové laloky a nafukují často pestře zbarvená volata. Pokud ani to nepomáhá, začnou vyhrožovat otevřenou tlamou, prskáním a někdy i tím, že se staví na zadní a prudce vyrážejí proti vetřelci .

Nesmíme zapomínat na to, že chameleoni jsou více než individualisté a lze mezi nimi objevit obrovské rozdíly v povaze každého z nich. Jeden samec téhož druhu může být klidný jako beránek, jiný může reagovat na jakýkoliv podnět podrážděně. Obecně však platí, že každého pohybujícího se tvora před svým teritoriem berou jako predátora.

Komodský varan - Indonésie

Varani jsou vybaveni ostrými zuby, rozeklaným jazykem, který stále vystrkují, vynikajícím čichem. Protože mají statné tělo, jsou vybaveny silnými nohami, které jsou zakončeny ohromnými drápy. Třebaže to tak nevypadá, dokáží na krátkou vzdálenost velice rychle běžet. Tělo mají zakončené silným ocasem, který dokáží použít i jako zbraň. Povrch kůže mají pěkně šupinkovinatý. Překvapivě dokáží výborně plavat (i v moři) a rádi se zdržují kolem vodních zdrojů. Po ránu se nahřívají na slunci a nejsou schopni rychlého pohybu dokud se jejich tělo a krevní oběh dostatečně nezahřeje.

Rozmnožují se kladením vajec. Samice většinou naklade kolem 20 až 30 vajec - dosahují velikosti až 12 cm a váhy 200 g. Poté trvá devět měsíců než se z nich vylíhnou mláďata.

Komodské varany je možné spatřit pouze v Indonésii (jinde na světě nežijí) a to na ostrovech Komodo a Rinca, které jsou vyhlášeny národním parkem. Varani se v omezené míře ještě vyskytují na ostrově Padar a na západním pobřeží ostrova Flores. Na ostrovech Komodo a Rinca žije kolem 2000 Komodských varanů. Proč žijí jenom zde, je záhada a zatím se nezná vysvětlení. Také je záhadou, proč počet samců výrazně převyšuje počet samic - na jednu samici totiž připadají tři samci.

Ostrovy Komodo a Rinca se nacházejí v provincii Nusa Tenggara mezi ostrovy Sumbava a Folers, cca 1500 km východně od hlavního města Jakarta.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář